Pemimpin Masa Depan~

Like It Although U Hate Me~

Monday, 22 August 2011

8 Tempat Pelik Di Dunia~

1. PAMUKKALE – TURKEY
Kolam ni terjadi lepas 1 gempa bumi kat Turki beribu tahun dulu yg membuatkan tanah2 tu ada yg naik dan ada yg turun. Bawah tanah tu ada mata air panas maka bila terjadi gempa bumi tu, bawak naik air panas tu.
Air panas tersebut mengandungi kalsium yg sangat tinggi. Pamukalle bermaksud "Istana Kapas" di sebabkn warna air yg berwarna putih susu. Pada zaman Greco-Romans, mereka buat bandar yg bernama Heirapolis dan menggunakan tempat ni sebagai “Healing Place”.
(Tempat ni dah di tutup oleh UNESCO sebab ada kejadian pelancong mandi kat kolam tu)

2. MOERAKI – NEW ZEALAND

Lagenda kaum Maori mengatakan batu ni di bawa nenek moyang dorg dalam sampan yg besar dan batu2 ni adalah tinggalan kapal tu.Batu yg besar ni terletak kat Pantai Otago dan terjadi sama mcm proses mutiara terjadi (pendek kata ni mutiara gergasi la).
*da mcm telur dinasour ku tgk =.=


3. NINE HELLS OF BEPPU – JAPAN
Beppu, terletak kat Kepulauan Kyushu adalah penghasil kolam air panas kedua terbesar di dunia. Di katakan “Hell” di sebabkan keadaan kolam yg mcm pintu neraka masyarakat Jepun di tambah lagi dengan warnanya yg merah. Antara tempat tu adalah Sea or Ocean Hell (Umi Jigoku), Shaven Head Hell (Oniishibozu Jigoku), Cooking Pot Hell (Kamado Jigoku), Mountain Hell (Yama Jigoku), Devil or Monster Mountain Hell (Oniyama Jigoku,) Golden Dragon Hell (Kinryu Jigoku) and White Pond Hell (Shiraike Jigoku). Malangnya, petempatan kat sekeliling kolam tu dan terlebih di bangunkan maka tak hairan jika satu hari nanti kolam2 ni di tutup.


4. GREAT BLUE HOLE OF BELIZE
Tempat ni dah familiar bg korang kot...  sebab benda ni popular~  Blue Hole of Belize adalah salah satu pintu masuk ke dalam rangkaian gua di dalam laut. Ia berwarna biru disebabkan kedalaman air tu adalah dalam 130 meter. Gua2 dalam rangkaian tu kebanyakannya kering maka sesape yg berani boleh cuba skuba kat situ ^_^

5. HELL’S DOOR – TURKMENISTAN
Terletak kat Turkmenistan, percaya atau tak ini adalah buatan manusia. Pada tahun 1971 askar Soviet dapat tau kat situ gas asli maka dorg pun mula la mengorek. Pas dah sampai ke ke dalaman 25 meter, bumbung tempat yg menyimpan tu runtuh dan mengakibatkan gas asli tu terbebas. Ianya terbakar lepas pihak Soviet amik keputusan untuk tanak ada kes penduduk tempatan keracunan.

6. SANQINGSHAN – CHINA
Taman negara China ni biasa kita tengok dalam filem2 fantasi dorg. Di katakan syurga dewa masyarakat China.
Mengikut lagenda, seorang puteri China memujuk 4 dewa alam iaitu api,air,angin dan tanah untuk membuat taman ni untuk dia
[kalau korg pegi, carik la angle yg terbaik dan korg akan jumpa empat elemen tu iaitu pancaran matahari (api), kabus (angin), air terjun (air) dan gunung (tanah)]


7. EYE OF AFRICA – MAURITANIA
Ikut lagenda, tempat ni adalah testing ground bomb nuklear zaman dulu (google sejarah tamadun Indus yg di katakan lenyap sbb bom atom)

8. RACETRACK PLAYA – USA 
Batu tu bergerak setahun sekali di sebabkan setiap tahun, tempat tu akan hujan dan akan membuatkan tanah yg kering menjadi lumpur. yg menjadi misteri, batu2 kat situ ada yg seberat beratus kilo dan tempat tu adalah tempat yg paling rata di dunia

JIMBET !!!
No comments:

Post a Comment